FMD – dieetti (5 päivää)

FMD-dieetti

F M D-dieetti: Paaston jäljittelyruokavalio

(Fasting Mimicking Diet), eli paastoa jäljittelevä ruokavalio, on kehitetty erityisesti tukemaan kehon terveyttä ja pitkäikäisyyttä. Dieetin perusajatus on jäljitellä paaston fysiologisia hyötyjä ilman, että tarvitsee täysin luopua ruoasta. Tämä ruokavalio on saanut paljon huomiota sen mahdollisten terveyshyötyjen vuoksi, mukaan lukien parempi aineenvaihdunta, immuunijärjestelmän vahvistaminen ja ikääntymiseen liittyvien sairauksien riskin vähentäminen.

Taustaa ja kehitys

Tämän dieetin kehitti Valter Longo, biogerontologian ja biologisten tieteiden professori Kalifornian Eteläisen yliopiston (USC) Longevity Instituutissa. Longo ja hänen kollegansa ovat vuosikymmeniä tutkineet, kuinka ruokavalio ja paasto vaikuttavat ikääntymiseen ja sairauksiin. Heidän tutkimustensa mukaan lyhyet, säännölliset jaksot, joissa ruoan saantia rajoitetaan voimakkaasti, voivat tarjota monia samoja hyötyjä kuin pitkäaikainen paasto, mutta ilman paaston vaikeutta ja riskejä.

Dieetin rakenne

FMD-Dieetti kestää viisi päivää ja sen aikana kalorinsaantia vähennetään merkittävästi. Ensimmäisenä päivänä kalorinsaanti on noin 1 100 kaloria, ja seuraavien neljän päivän aikana noin 800 kaloria päivässä. Dieetti koostuu pääasiassa kasviperäisistä elintarvikkeista, joissa on vähän proteiinia ja sokeria, mutta runsaasti terveellisiä rasvoja.

Ravintoaineet ja ateriat

Tässä-dieetissä keskitytään tiettyihin ruokiin, jotka on valittu niiden ravitsemuksellisen profiilin perusteella:

 • Terveelliset rasvat: Pähkinät, siemenet ja oliiviöljy ovat tärkeitä rasvanlähteitä, jotka auttavat pitämään kylläisyyden tunteen yllä.
 • Kuitupitoiset kasvikset: Vihannekset kuten lehtivihannekset, parsakaali ja porkkanat ovat vähäkalorisia ja runsaskuituisia, mikä tukee ruoansulatusta.
 • Matala-proteiiniset elintarvikkeet: Palkokasvit ja pienet määrät kasvipohjaisia proteiineja, kuten tofua tai tempehiä, auttavat säilyttämään lihasmassaa ilman liiallista proteiinin saantia.
 • Matala-glykeemiset hiilihydraatit: Hitaasti imeytyvät hiilihydraatit, kuten kvinoa ja bataatti, antavat pitkäkestoista energiaa ilman nopeita verensokerin nousuja.

Terveyshyödyt

Terveyshyödyt ovat laajat ja monipuoliset:

 • Painonhallinta: Kalorien rajoittaminen ja ruokavalion terveelliset komponentit voivat auttaa painonpudotuksessa ja painonhallinnassa.
 • Metabolinen terveys: FMD on todettu parantavan insuliiniherkkyyttä ja vähentävän tulehdusta, mikä voi auttaa ehkäisemään tyypin 2 diabetesta ja muita aineenvaihdunnallisia sairauksia.
 • Sydänterveys: Dieetin aikana verisuonten terveys paranee, verenpaine laskee ja kolesterolitasot voivat parantua.
 • Solujen uudistuminen: Paastoa jäljittelevä ruokavalio käynnistää kehon luonnolliset solujen korjausmekanismit, kuten autofagian, jossa keho hajottaa ja kierrättää vanhoja soluja.
 • Immuunijärjestelmän vahvistaminen: Tutkimukset osoittavat, että Fasting Mimicking Diet-dieetti voi auttaa uudistamaan immuunisoluja ja parantamaan kehon kykyä torjua infektioita.
 • Ikääntymisen hidastaminen: Säännöllinen Fasting Mimicking -dieetin noudattaminen voi pidentää elinikää ja parantaa elämänlaatua ikääntyessä.

Käytännön vinkit

Tämä dieetti voi olla haastava, erityisesti niille, jotka ovat tottuneet suurempaan kalorinsaantiin. Tässä muutamia vinkkejä dieetin onnistuneeseen läpivientiin:

 • Suunnittelu ja valmistelu: Valmistele ateriat etukäteen ja varmista, että sinulla on kaikki tarvittavat ainesosat käden ulottuvilla.
 • Nesteytys: Pidä huoli riittävästä nesteytyksestä, juomalla runsaasti vettä ja yrttiteetä.
 • Tuki: Jos mahdollista, seuraa dieettiä yhdessä ystävän tai perheenjäsenen kanssa tukeaksesi toistenne motivaatiota.
 • Kuuntele kehoasi: Vaikka dieetti on suunniteltu turvalliseksi, on tärkeää kuunnella kehoasi ja lopettaa dieetti, jos koet voimakasta heikotusta tai muita haittavaikutuksia.

Yhteenveto

Fasting Mimicking Diet-dieetti on innovatiivinen lähestymistapa terveyden ja hyvinvoinnin parantamiseen. Se tarjoaa monia paaston terveyshyötyjä ilman, että tarvitsee täysin luopua ruoasta. Vaikka se vaatii sitoutumista ja tarkkaa suunnittelua, sen potentiaaliset hyödyt tekevät siitä harkitsemisen arvoisen vaihtoehdon monille, jotka etsivät tapoja parantaa terveyttään ja elämänlaatuaan pitkällä aikavälillä. Kuten kaikkien dieettien kohdalla, on suositeltavaa keskustella terveydenhuollon ammattilaisen kanssa ennen aloittamista varmistaaksesi, että se sopii juuri sinulle.

Tätä dieettiä on todella helppo toteuttaa, koska verrattuna paastoon, tässä saa syödä.

Kaikki eivät voi kieltäytyä ruoasta edes lyhyeksi ajaksi. Jäljentäminen on saavuttanut suosiota: henkilö syö vähän kaloreita sisältävää ruokaa ja huijaa siten oman kehonsa. Fasting Mimicking dieetillä oleva henkilö syö, mutta kalorien saanti pidetään minimissä. Kun ruokaa vastaanotetaan, syntyy solunälkää. Tekniikka erottuu sen suvaitsevaisuudesta, lempeydestä ja erinomaisista tuloksista. Se perustuu kehon “yleiseen puhdistukseen”.

Dieetti perustuu IGF-1 hormoniin alentamiseen.

IGF-1 on pääasiallisesti maksassa muodostuva insuliininkaltainen kasvutekijä.

Veren korkea IGF-1 pitoisuus johtaa tavallista nopeampaan vanhenemiseen ja aineenvaihdunta häiriöihin.

Yksi niistä on insuliiniresistenssi. Se on tila, jossa insuliinin vaikutus heikkenee. Insuliiniresistenssi aiheuttaa verensokerin nousua ja lisää kakkostyypin diabeteksen riskiä.

Insuliiniresistenssiä voi myös mitata.

Yleisimmät insuliiniresistenssin oireet:

-sokeri riippuvuus, makeahimo

-stressi

-selittämätön väsymys, väsymys ruoan jälkeen

-ylipaino, varsinkin rasva vatsan alueella (naisilla vyötärö yli 80cm, miehillä yli 90cm)

-hiusten lähtö

-hedelmättömyys

-pienet syylät kaulassa ja kainalossa

– jatkuva turvotus, selluliitti

-raskaat kasvot, turvotus

-paino ei lähde vaikka on käytetty kaikki keinot

FMD- dieetti kestää kokonaisuudessaan 10 päivää.

Materiaalit/kurssi on voimassa 40 päivää, se on tarkoitettu yhteen dieettikertaan.

Varsinainen dieetti kestää 5pvä+ 2pvä valmisteluun ja 3pvä palautuminen.

Dieetti pidetään www.faceimage.fi kurssialustalla, palautteita ja päivittäistä infoa varten-> instagram suljetuttu ryhmä, maksun suorittamisen jälkeen koputatko @fmd_faceimage

Dieetin tavoitteet

 • painonpudotus;
 • rasvamassan prosentuaalinen lasku (vatsa);
 • kehon tasapaino
 • nuorentuminen (kantasolut tuotetaan itsenäisesti, biologinen ikä vähenee)

sairauden ennaltaehkäisy(Tieteellisten tutkimuksien mukaan, kyseinen dieetti ennaltaehkäisee monia eri ongelmia, kuten: Syöpä, MS-tauti, Diabetes, Autoimmuunisairaudet, jne.)